οι υπερδιαγαλαξιακά καλύτερες ταινίες της δεκαετίας

συμβάλοντας στη γενικευμένη μόλυνση με καλύτερα γουατέβα της δεκαετίας των μηδενικών, θα συμμετάσχω στην εν λόγω ψηφοφορία καθότι η δεκαετία αύτη νιώθω για πρώτη φορά με αφορά, καθότι στο μεγάλο μέρος της ήξευρα τι γινόταν στο κόσμο πανω κάτω κι είχα ένα κάτι σαν προσωπικό γούστο. βέβαια η ψηφοφορία είναι «καλύτερες» κι όχι τύπου αγαπημένες ταινίες αλλά ντάξει τώρα σοβαρή διαφορά ότι του ρθει του καθένα έτσι κι αλλιώς. μετά από πολύ περίσκεψη κατέληξα σε ποστ έπικό ποτάμι σεντόνι

update. we  have the results

20 Wall-e
Το βάζω στη λίστα επειδή είναι πολύ καλό ρε. θα ταν και ψηλότερα αλλά από ένα σημείο και μετά είναι νταξ όχι αριστούργημα.

βγήκε 42ο

19 Χαμένοι στη μετάφραση
επειδή τα 00ς είναι ΑΥΤΗ η ταινία. πως να το κάνουμε. τα χρώματα οι διάλογοι όλο είναι 00s. μας αρέσει δε μας αρέσει. προσωπικά λάτρεψα. Αλλά δε τη βάζω ψηλότερα επειδή οκ, actually δε γίνεται τίποτα σ όλη τη διάρκεια (μη το πάρετε λάθος, αυτό είναι απ τα ωραία της ταινίας αλλά το να είσαι μοναδικός, δε σε βοηθάει πάντα στις λίστες)

9o

18 Adaptation
Το χαμε από μια εφημερίδα το dvd. Δεν ήθελα να το δω γιατί είχε άσχημο εξώφυλο και έπαιζε ο Νικολας Κέητζ (που τον έχω για μέητζορ ήου). Τελικά έμαθα ότι έχει σενάριο κάουφμαν και το βαλα τρέχοντας να το δω. Για άλλη μια φορά έμεινα μαλάκας με το σενάριο. Αν και από ένα σημείο και μετά γίνεται λίγο φαρσικό δε παύει να είναι μία απ’της πιο διασκεδαστικές ταινίες. Κι έχει και μέρυλ στριπ για πουτανιά.

148o 😦 το φάγαν τα κυκλώματα κι ο Νίκολας Κέητζ

17 Θα χυθεί αίμα
Δε μπορώ να μη το βάλω στη λίστα μου. Λάτρεψα τον Λιούις φυσικά. πως θα μπορούσα να μην. τα απανταχού μιλκσέηκ δε θα είναι ποτέ ίδια. Κι η φωτογραφία, κι η μη μουσική όλα. ίσως το σενάριο κάπου κάπου δε μου ‘κανε αλλά προσωπικό αυτό. Αντίθετα δε θα βάλω στη λίστα τους μελοθανάτους που τους συγκρίναν θυμάμαι με το αίμα. οι μελοθάνατοι μου φάνηκαν παπαριά.

21, στο παρατσάκ δε μπήκε στν εικοσάδα, αν το βαζα λίγο πιο ψηλά… χμχμ

16 Μαηνοριτυ ρηπορτ
Νοίζω οι περισσότεροι κριτικοί δε με συμμερίζονται αλλά το μαηνόριτυ ρηπόρτ το λάτρεψα. Τα χρώματά του, την υπόθεση, μή σου πω μέχρι και τον τομ. Ειδικά η σκηνή με το θερμοκήπιο. και να φανταστείς τη πρώτη φορά το ‘χα πετύχει τυχαία στο σταρ και κάθισα να το δω. δεν ήξερα καν τη ταινία.

273o ουαου παίζει να μαι ο μόνος που το ψήφισε

15 2046

Γιατί μένεις να κοιτάς με γκουρλωμένα μάτια. και επίσης δε βάζω στη λίστα το ρέκβιεμ για διάφορους λόγους όποτε ένα απ τα δύο πιο σημαδιακά soundtracks των μηδενικών πρέπει να το βάλω

12ο Δυστυχώς το βρωμο ρέκβιεμ βγήκε 4ο

14 Βαλς με το Μπασίρ
Το πήραμε χαμπάρι τα ανεμέησονς μπορούν να σου ραγίσουν τη καρδιά. βρε τα μπαγάσικα. Αυτό για το πόλεμο στον λίβανο το ογδόντακάτι. Απ’τη πλευρά των ισραηλινών στρατιωτών. Σπουδαία τεχνική, πολύ ώριμη ματιά. Νομίζω ότι συγκίνησε δικαίως κοινό και κριτικούς (αγαπημένη κλισέ φράση για κινηματογράφο)

68o

13 Ντόνι Ντάρκο
Στις αίθουσες άπατο μετά όμως ουρές οι οπαδοί. δηλώνω κι εγώ φαν. Γιατί το κουνέλι είναι απλά υπέροχο, μερικές ατάκες σκοτώνουν και το σενάριο παρότι έχει το σπαστικό (για τα γούστα μου) mysterious time traveling thing είναι πολύ συμπαθητικό.

6o, θέρισε με λίγα λόγια. ποιος να το περίμενε

12  Τζουνο
Αστείο και τόσο κιουτ μέχρι το μεδούλι. Οι teen movies όπως θα έπρεπε να είναι

193o ντάξει αναμενόμενο. άμα βάζει Κλιντ Ιστγουντ στη λίστα δε μπορείς να βάλεις και Τζούνο μετά.

11 Ελεφαντ
Γιατί είναι η απόλυτη αποτύπωση εφηβισμού. Η αργές εικόνες είναι τόσο χάρμα που θες να κρατήσουν για πάντα. κι η κορύφωση της ταινίας σε βάζει σε απόλυτο μουντ ταύτισης και μετά συντριβής. οι teen movies όπως δε θα πρεπε να είναι.

72o πολύ ριγμένο

10 Ήρωας
Όταν το πρωτοείδα έτριβα τα μάτια μου. Τη πρώτη φορά δεν ακολουθούσα υπόθεση μόνο χρώματα, χορογραφίες, ματιές. πέθανα! μετά το ξαναείδα να καταλάβω τη παίχτηκε. ε με επιρέασε, μετά από αυτή τη ταινία άρχισα να βλέπω ασιατικό κινηματογράφο κι αυτό ένα καθοριστικό βήμα προς τη κουλτούρα τη διανόηση και τα ορθογραφικά λάθη. χεχε

109o, Δε ξέρω τι να πω

9 Η θάλασσα μέσα μου
Είχα μείνει μαλάκας, να χει τελειώσει η ταινία και απλά να χαζεύω την οθόνη. Ρε ντάξει είναι και το θέμα τέτοιο, αλλά το χειρίζεται άψογα ο σκηνοθέτης. Επίσης η ερμηνεία του τυπά, που παίζει με τα πρόσωπο του όσα δε παίζουν άλλοι με όλο το σώμα και δέκα σπέσιαλ εφέ στο μπαγκράουντ

90o Πατώσαμε κι εδώ

8 Περσέπολις
Ένα τόσο απλό ανιμέησον κι όμως τόσο εκφραστικό. Μέσα από ένα προσωπικό βίωμα σου τα δίνει όλα, ιστορία, κοινωνιολογία, συναίσθημα. οι χαρακτήρες με όσο βάθος λείπει στη προοπτική, και το ασπρόμαυρο λειτουργεί απλά σωστά. Χιούμορ και τρυφερότητα σε βάζουν σε συναισθηματικό μπρέηκντανς

91ο έλα μες τη κατοστάδα καλά είσαι

7 Σορτμπας
Σκηνή που τραγουδιέται ο εθνικός ύμνος σε κωλοτρυπίδα. σκηνές με δονητή τηλεκατευθυνόμενο. έπος. τη πρώτη φορά που την είδα από σπόντα είχα μείνει μαλάκας για το πως έγινε αυτή η ταινία. τόσο τέλεια ισορροπία τσόντας/ανθρωπιάς ποιος να το φανταζόταν.

73o,και η Χέντβιχ 36η. καλούτσκα τα πήγε ο Μίτσαμ στους ελληνομπλόγκερ

6 Ο λαβύρινθος του Πάνα

Γιατί τα καλύτερα τέρατα έβερ είναι ευρωπαϊκά. έτσι. ο λαβύρινθος ήταν πολύ καλός έχω να πω. και δε το περίμενα πριν τον δω.

15o αρχίζω και μπαίνω εικοσάδα!

5 Η αιώνια λιακάδα
Οι δύο πρωταγωνιστές δίνουν ρέστα. Το σενάριο μπουμπουνάει (τσουπ κι όσκαρ) η σκηνοθεσία στροβελίζει, και να ‘το το ολόφρεσκο αποτέλεσμα. Δε σηκώνω κουβέντα ήτο θεσπέσιο

2η! το απόλυτο γουάτ δε φακ! το χάρηκα πολύ, αν και ήθελα στη θέση του τη συνεκδοχή…

4 Αμελί
Γιατί είναι σταθμός. σκέφτεσαι αμελί και γλυκαίνει ο στόμας σου. είναι τόσο σταθμός που είναι κλισέ να λες καλά λόγια για την αμελί. πάντως όσο κι αν μετά το overdose αμελίλας που ακολούθησε εξαιτίας της μεγάλης απήχισης της δε μπορώ να ξεχάσω τη πρώτη φορά που την είδα. ρε σοβαρά υπάρχει κάποιος που να είδε την αμελί και να μην αισθάνθηκε καλά?

5η αναμενόμενη και λογική θέση

3 Låt den rätte komma in
απλά συγκλονιστηκό

20η Μπράβο του

2 Ολντμπου
Η μεγάλη τραγωδία, ίσως η καλύτερη της τριλογίας. βουτάει στα βαθυά, τα υπόγεια βασανιστικά ανθρώπινα. να παίρνεις την απόλυτη αρχετυπική τραγωδία μπορεί να είναι εύκολα γκροτέσκ αλλά δε μιλάς στην πραγματικότητα απλά για την υπόθεση. όπως ο ευριπίδης δε περιγράφει τα δράματα μιας dysfanctional βασιλικής οικογένειας, αλλά με τη δραματική υπερβολή ανοίγει μια πορτούλα στα άδυτα, εκεί που μπαίνεις με τη τέχνη φακό για να κατατοπιστείς και επιστρέφεις καλύτερος.

1ο με διαφορά! Έτσι

1 συνεκδοχή
Επειδή η συνεκδοχή είναι η καλύτερη ταινία της δεκαετίας. Δύο φορές την είδα και τις δύο με ρούφηξε. και τις δύο σκεφτόμουν για ώρες μετά, και τις δύο συγκλονίστηκα με διαφορετικό τρόπο. Οι πιο γαμάτες ερμηνείες, το πιο υπέροχα σύνθετο σενάριο. επειδή λατρεύω τη ταινία και πιστεύω ότι αν ήταν λίγο καλύτερη δε θα χωρούσε στο σινεμά. απλά αριστούργημα.

23η τα πήγε καλά αλλά δεν έφτασε στην εικοσάδα.

οκτώ απ τις ταινίες της λίστας μου μπήκαν εικοσάδα. οι υπόλοιπες στου κουτρούλη

ευφημος μνεία, στους άρχοντες και στο λέμονι σνίκετ που δε μπόρεσα να τα χωρέσω κάπως

4 Σχόλια to “οι υπερδιαγαλαξιακά καλύτερες ταινίες της δεκαετίας”

 1. inverted_a Says:

  Νομίζω έχεις την πρώτη καταχώρηση στην ψηφοφορία μας! Ωραίες ταινίες , αν και δεν σχολιάζω αναλυτικά την κατάταξη γιατί θα προδώσω την δική μου λίστα που δεν την έχω ολοκληρώσει ακόμα! Well done!

 2. dark_tyler Says:

  ΠΑΜΕ. ΜΩΡΗ. ΣΥΝΕΚΔΟΧΑΡΑ.

 3. Ορίων Δ' Says:

  αυτή την συνεκδοχή δεν την γνωρίζω αλλά την πετυχαίνω σε πολλές λίστες οπότε για να το λέτε κάτι θα ξέρετε. Τσεκάρω και τις λίστες των αλλωνών και διαπιστώνω πόσες ταινίες έχω ξεχάσει (ήρωας, η θάλασσα μέσα μου). (υπέροχη) φρίκη! 🙂

 4. nathalie Says:

  έτσι έτσι, να ανεβαίνει το adaptation!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: